یکی از سنت‌های نام‌آشنا در دین اسلام، سنت عقیقه کردن است که تأکید بسیاری بر آن شده‌ است. عقیقه به منظور شکرگزاری و دفع بلا از فرزند انجام می‌شود. شما هم بارها این سنت پسندیده را انجام داده یا مشاهده کرده‌اید. در این مقاله قصد داریم تا شما را با تمام نکات مربوط به عقیقه آشنا کنیم. پس برای آشنایی با آداب عقیقه تا پایان این مطلب همراه ما باشید.


عقیقه چیست؟

عقیقه در واقع قربانی کردن با آدابی خاص است. علمای دین اسلام تأکید کرده‌اند که در روز هفتم تولد فرزند او را عقیقه کنید. این امر در صورتی که شرایط مالی والدین مهیا باشد، انجام می‌شود و جزو اعمال مستحبی اسلام است. در صورتی که تا روز هفتم موفق به انجام آن نشده‌اید، بر پدر مستحب است تا سن بلوغ این سنت را انجام دهد. در صورتی که پدر موفق به انجام عقیقه نشد، بعد از سن بلوغ بر هر فردی مستحب است تا خود را عقیقه کند. در صورتی که هرگز شرایط عقیقه برای آنها فراهم نشود، اشکالی ندارد.

در حدیثی از امام صادق (ع) آمده است که سلامتی هر نوزادی در گرو قربانی کردن گوسفندی است که برای او معین شده و از طرف او عقیقه می‌گردد.

احکام عقیقه

عمل عقیقه کردن در دین اسلام یک عمل مستحبی است. عمل مستحب به عملی می‌گویند که در انجام آن مصلحتی وجود دارد ولی اگر انجام نشود هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد. از جمله مهم‌ترین احکام مستحبی در مورد عقیقه عبارت‌اند از:

عقیقه باید یکی از انعام ثلاثة مانند گوسفند، بز، گاو یا شتر باشد.مستحب است برای نوزاد پسر حیوان نر (قوچ) و برای نوزاد دختر حیوان ماده (میش) قربانی شود.

مستحب است عقیقه در روز هفتم ولادت نوزاد با تراشیدن موی سر او انجام شود اما اگر در این مدت انجام نشد تا پایان عمر یا حتی پس از مرگ فرزند نیز می‌توان آن را انجام داد.

مستحب است که حیوان عقیقه چاق و سالم باشد.مستحب است که یک چهارم از
گوشت عقیقه و یا یک ران از آن را به قابله داد.

مکروه است که پدر نوزاد و کسانی که تحت تکفل پدر هستند، از گوشت عقیقه بخورند. این کراهت در مورد مادر بیشتر از سایرین است.بهتر است برای دو فرزند، دو بار عقیقه انجام شود.

می‌توان گوشت عقیقه را بین مؤمنین تقسیم کرد. اما ترجیح بر این است که از گوشت غذا پخته و به مؤمنین ولیمه داده شود.مستحب است پس از صرف گوشت عقیقه، مؤمنین برای کودک دعا کنند.نمی‌توان به جای عقیقه کردن، صرفاً صدقه داد.

شکستن استخوان‌های قربانی مکروه است (در این حکم بین علما اختلاف وجود دارد).

بهتر است قربانی کردن و تراشیدن موی سر نوزاد در یک مکان انجام شود.توصیه می‌شود پس از تراشیدن موی سر نوزاد، قربانی ذبح گردد.

شرایط عقیقه

به طور کلی شرایطی که برای قربانی کردن در فقه اسلام آمده است برای عقیقه نیز صادق است. برخی از این شرایط به شرح ذیل هستند:

حیوان باید حلال گوشت و سالم باشد. حیوان مناسب عقیقه نباید لاغر، کور، لنگ، شاخ شکسته یا گوش‌بریده باشد.

سن قربانی اگر شتر است، کمتر از 5 سال نباشد.

سن قربانی اگر گاو است، کمتر از 2 سال نباشد.

سن قربانی اگر بز است، کمتر از یک سال کامل نباشد.

سن قربانی اگر گوسفند است، کمتر از 6 ماه نباشد.

آداب عقیقه بزرگسالان

همان‌طور که در قسمت‌های قبل به این موضوع اشاره شد چنانچه تا 18 سالگی، پدر نتواند فرزند خود را عقیقه کند پس از آن انجام عقیقه بر گردن خود فرد خواهد بود. اما بسیاری از بزرگسالان نمی‌دانند که آیا برای آنها عقیقه انجام شده‌ است یا نه؟ در این موارد توصیه می‌شود که مجدداً عقیقه انجام شود.

عقیقه در قرآن

برای عقیقه می‌توان به آیات نازل شده در باب قربانی در قرآن رجوع نمود. در سوره‌های مکی از جمله نحل و انعام و در سوره‌های مدنی مانند بقره و مائده آیاتی برای تبیین شرایط ذبح وجود دارند. بر اساس این آیات باید از حیوانات حلال گوشت برای ذبح استفاده کرد و هنگام قربانی کردن فرد باید نام خدا را بر زبان آورد تا آن ذبح، ذبحی حلال و اسلامی باشد.

دعای عقیقه

 از امام صادق (ع) نقل است که فرموده‌اند هنگام عقیقه کردن، بر عقیقه بگو: «بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ اللَّهُمَّ عَقِیقَةٌ عَنْ فُلَانٍ (به جای فلان نام نوزاد گفته شود) لَحْمُهَا بِلَحْمِهِ …….. اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ وِقَاءً لآِلِ مُحَمَّدٍ صلی الله علیه و آله»

دعای دیگری نیز در منابع دینی وجود دارد که بدین شرح است:

«يا قَوْمِ اِنّى بَرىٌ ………….. اَنَا مِنَ الْمُسْلِمينَ اَللّهُمَّ مِنْكَ وَ لَكَ بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَاللَّهُ اَكْبَرُ اَللّهُمَّ صَلِّ عَلى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَقَبَّلْ مِنْ (نام فرزند را بگوید)» سپس ذبح را انجام دهد.

عقیقه نوزاد چیست؟

عقیقه نوزاد یکی از حقوقی است که فرزند بر ذمه والدین دارد. چه نیکوست که به جای هزینه هنگفت برای خرید وسایل گران‌قیمت اتاق بچه، ابتدا او را عقیقه کنیم. عقیقه علاوه بر شکرگزاری خداوند متعال در قبال فرزندی که به ما بخشیده، با دفع بلا سلامت نوزاد را نیز تأمین می‌کند.

عقیقه نوزاد پسر

فردی به محضر امام صادق (ع) آمد و از ایشان درخواست کرد که دعایی کنند تا خداوند به او فرزند پسر عطا کند. امام صادق (ع) خطاب به او فرمودند عقیقه انجام بده. برای عقیقه نوزاد پسر بهتر است از جنس نر حیوان استفاده کرد.

واجبات و مستحبات عقیقه

از واجبات عقیقه می‌توان به ذبح حلال و اسلامی حیوان حلال‌گوشت اشاره نمود. یعنی تمام احکام و واجبات ذبح اسلامی در مورد عقیقه نیز صادق است. در مورد مستحبات نیز در بخش‌های قبل به طور کامل توضیح داده شده است.

تفاوت قربانی و عقیقه

با وجود مشترکات زیاد بین قربانی و عقیقه، این دو با هم تفاوت‌هایی نیز دارند. به طور مثال عقیقه مستحب مؤکد است در صورتی که قربانی صرفاً یک عمل مستحبی است. بعضی از فقها معتقدند که اگر قربانی در روز عید قربان انجام شود، عقیقه نیز محسوب می‌شود. همچنین نمی‌توان به جای عقیقه صدقه داد در صورتی که می‌توان از صدقه به جای قربانی استفاده نمود.
1-عقیقه انتخاب افرادی که می خوان خودشون رو از تمام  چشم زخم ها و چشم نظرها حزر کنن…
ولی رعایت مسائل عقلی هم هم ملاک است ، مثلا  اگر برای رفع مریضی عقیقه میکنید باید به پزشک مراجعه و دستورات پزشک هم انجام  بدید تا رعایت  شرع و عقل هر دو باهم باشند تا اثر کنند.


2- عقیقه،قوی ترین سپر خونی برای انسان
عقیقه همون قربونی هست که با یک آداب و شرایط خاص برای هر شخص یکبار در طول عمرش انجام می شه .
3-  دیگه هیچکس تو هیچ جای دنیا از فیض قربونی و عقیقه محروم نیست .
4- بیمه ای از کودکی تا کهنسالی
5-  میتونید مبلغ روز ترخیص رو اختصاص بدید برای عقیقه نوزاد و روز هفتم براش عقیقه کنید که بسیار سفارش شده است.
امام صادق (ع) فرمودند: ( کال مولود مرتهن بعقیقه ) سلامتی و امنیت هر کودکی گرو عقیقه اوست.صفر تا صد نذر قربانی و عقیقه فرزندتان را به ما بسپارید و به صورت بسته بندی درب منزل تحویل بگیرید حتی پخش بین نیازمندان  را هم می تونید به ما بسپارید .
6- رفع چشم زخم
رسول خدا فرمودند: چشم زخم واقعیت دارد،که مرد را در قبر و شر را در دیگ قرار می دهد.
دفع چشم زخم و در امان بودن از بلا و مصیبت های چشم زخم با قربانی و عقیقه سنتی است دیرینه که از اهل بیت به ما رسیده است.
7- اگر موفق به انجام قربانی و عقیقه نشدید میتونید بازو بند حزر کنید امام جواد (ع) رو پوست آهو تهیه کنید و همیشه به همراه داشته باشید که دردفع چشم زخم بسیار موثر است.
صفر تا صد قربانی و عقیقه فرزندتان را به ما بسپارید و به صورت بسته بندی شده در درب منزل تحویل بگیرید.



8- اصلا خبر داری  برات عقیقه کردن ؟!

متاسفانه امروزه خرافات زیادی در جامعه وجود دارد که مانع دیده شدن سنت های دینی شده و در ولقع مار و از آثار زیبای دین دور کرده.عقیقه هم یکی از اون سنت ها ست که از روز هفتم به بعد نوزاد انجام می شود که آثار معجزه آسایی چون دفع بلا و گرفتاری از نوزاد می شه.
متاسفانه با گرون شدن مبلغ دام خیلی ها دیگه به تنهایی نمی تونن قربونی کنن وبا این راهکارمی تونید از فیض این سنت پرفضیلت بهره ببرید.
* گرچه خیلی از عزیزان هستند که این امر از ضروریات زندگیشون می دونن و سعی می کنن یک مبلغی رو هر ماه به این کار اختصاص بدن.
* در فضیلت و معجزه  قربانی همین بس که رسول خدا به همسرش ام سلمه سفارش کرد برو قرض کن و قربونی بده که خداوند متعال قرضتو ادا می کنه.
10- پیامبر  اکرم : والعقیقه : اوجب من الاضحیه (عقیقه واجب تراز قربانی است )
موسسه خیریه حضرت علی اصغر (ع) با رعایت و بجا آوردن  کلیه احکام عقیقه را برای فرزندان دلبند شما انجام و در صورت تمایل طبق نظر خود در توزیع آن اقدام نمایید.



انجام عقیقه با رعایت تمام شرایط از خرید،دعا،ذبح و پخت آن تا دفن استخوان ها و مصرف نیازمندان،خانواده های تحت پوشش موسسه خیریه و مرکز نیکوکاری حضرت علی اصغر (ع)
در بخش سفارش عقیقه این موسسه خیریه کلیه احکام شرایط عقیقه بصورت کاملا شرعی رعایت و اجرا می شود:
از قبیل :
1- خرید حیوان عقیقه

2 – خواندن دعای عقیقه
3- ذبح شرعی

4- طبخ عقیقه (جهت استفاده کودکان ایتام و بی سرپرست و خانواده های نیازمندان )
جهت سفارش عقیقه با شماره تماس و شماره کارت و …
1- تماس با شماره های سایت
2- اعلام نام فرزند و پدر جهت خواندن دعای عقیقه
3-  واریز وجه عقیقه
ذبح گوسفند بعنوان عقیقه و رفع بلا از نوزاد،از سنت های حسنه اسلام است .عقیقه از قربانی مستحبی،بهتر و لازم تر است .
عقیقه به معنی مویی است که نوزاد هنگام تولد دارد و چون در روز هفتم معمولا این مو را می تراشند و گوسفندی ذبح می کنند به همین مناسبت،آن حیوان را عقیقه می گویند. عقیقه از ریشه ی،”عق” به معنی ” شق” و شکافتن است و چون گلوی حیوان هنگام ذبح شکافته می شود،به آن عقیقه می گویند.
انجام عقیقه بر کسی که قادر بر آن باشد ، سنت مئوکدات و بعضی از علما بر آن را واجب می دانند.
ر انجام عقیقه تفاوتی  بین فرزند اول و دوم و غیره وجود نداردو برای هر فرزند یک عقیقه انجام می شود. بهتر آن است که انجام عقیقه نوزاد روز هفتم واقع شود.
حداقل مبلغ عقیقه (برای یک عقیقه) 32000000 ریال می باشد.
*برای ذبح گوسفند قربانی ، عقیقه، مرغ و خروس با ما همراه باشید.
*قیمت ذبح مرغ یا خروس : 1000000 ریال می باشد.
*قیمت ذبح گوسفند عقیقه ( در محل خیریه ) حداقل 36000000 ریال می باشد.
* قیمت ذبح گوسفند قربانی حداقل 35000000 ریال می باشد.

قابل ذکر است که شرکت در ذبح گوسفند قربانی با هر مبلغی که موردنظر سفارش دهنده باشد، امکان پذیر است و نیز ببصورت مشارکتی انجام می شود.


سخن آخر

دین اسلام تأکید زیادی بر انجام عمل عقیقه دارد. با توجه به این که عقیقه کردن یکی از حقوقی است که فرزندان بر گردن والدین دارند، توصیه می‌شود در صورت تمکن مالی والدین برای شکرگزاری و دفع بلا از جان فرزند خود، او را عقیقه کنند. رعایت احکام، شرایط، واجبات و مستحبات عقیقه کار سخت و دشواری نیست. در این مقاله شما را با تمام نکات مربوط به عقیقه کردن آشنا کردیم. به امید آنکه این عمل مستحبی مورد قبول خداوند متعال قرار گیرد.

درخت آرزوها

درخت آرزوها وارد خیریه که شدم یک درخت بزرگ نظرم را جلب کرد. جلوتر رفتم و با دقت شروع کردم به نگاه کردنش… درختی بود

بیشتر بدانید

فرم ورود خیریه حضرت علی اصغر (ع)

ابتدا باید وارد حساب کاربری خود شوید

کاربر جدید هستید؟